Monday 5 January 2015

Boktips från vårt vinteride

Under den mörka delen av vinterhalvåret spenderar vi nordbor mer tid inomhus i skydd från kylan, och vi utgör inget undantag. Självklart uppskattar vi att komma ut och cykla, frostfrusna stigar en solig vinterdag är svårslaget, men under veckorna är detta tyvärr inget som hinns med utan de flesta av våra träningspass bedrivs på Monarken nere i vårt träningsrum i källaren. Här har vi lyxat till det med tv och stereo med alla tänkbara sladdar för inkoppling av Ipad, Ipod, dator etc. så vi kan lyssna på vår favoritmusik samtidigt som vi följer något träningspass, egenprogrammerat eller lämplig Sufferfestvideo.
Jag tycker att alla block i vårt träningsprogram har sin charm; för närvarande är det t.ex. en hel del lågintensiva, långa pass, vilket möjliggör sociala cykelturer på helgerna; något som tyvärr inte hinns med under tävlingssäsongen.

Att hålla sig inomhus innebär ju att man, utöver träning, även sysselsätter sig på ett annat vis än på sommarhalvåret. Det kanske innebär att man bakar, gör långkok eller pysslar med annat som blivit liggandes när solljus och timmar i sadeln prioriterats. I vårt fall har vi försökt lägga mer tid på mat. Både jag och Warren har under året som gått försökt tänka mer på vad vi äter. Vårt mål har varit att se till så att vi får i oss tillräckligt (men inte för mycket) kolhydrater inför våra träningspass/tävlingar och därigenom hitta den optimala tävlingsvikten.


Vi har hämtat mycket inspiration från Velopress Racing Weight Cookbook, där bl.a. Lean Turkey Burgers och Black Bean & Cheddar Burgers har blivit några av våra absoluta favoriträtter. Ett annat mål vi har haft är att äta mer frukt och grönt och vi har även valt att byta ut mycket kött till bönor och linser. Till vår fördel började Coops medlemstidning Mer Smak med Vego! special i samband med att vi började äta mer vegitariskt och vi fick tips om Green Kitchen Stories, en prisad matblogg som även ger ut kokböcker.

Tomten kom med ytterligare två kokböcker; Feed Zone Cookbook för inspiration till de vardagliga middagarna och Feed Zone Portables för att få till de där nödvändiga intagen innan och efter träning/tävling. Båda dessa böcker är utgivna av Velopress och speciellt framtagna för elitcyklister.


Bring on 2015 och en ännu sundare livsstil!

No comments:

Post a Comment